ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ (IUI)

Τι είναι η σπερματέγχυση (IUI);

Σπερματέγχυση μπορεί να πραγματοποιηθεί για να ενισχυθεί η πιθανότητα σύλληψης σε φυσικό κύκλο, αλλά και σε περιπτώσεις πρόκλησης ωοθηλακιορρηξίας. Η χρήση αυτής της μεθόδου περιλαμβάνει την εισαγωγή σπέρματος στη μήτρα το οποίο είτε έχει συλλεχθεί λίγο νωρίτερα είτε προέρχεται από κρυοσυντήρηση. Στόχος είναι η σπερματέγχυση να συμπέσει χρονικά με την ωορρηξία.

Πώς γίνεται η σπερματέγχυση;

Η γυναίκα παρακολουθείται για να προσδιορισθεί η πιθανότερη ημέρα ωορρηξίας. Εκείνη την ημέρα, ο σύντροφός της καλείται να δώσει δείγμα σπέρματος. Η λήψη γίνεται με αυνανισμό και στη συνέχεια ακολουθεί επεξεργασία του σπέρματος και διαχωρίζεται το ενεργό σπέρμα από το σπερματικό υγρό. Μετά την επεξεργασία του, το σπέρμα εισάγεται στη μήτρα μέσω ενός εύκαμπτου λεπτού σωλήνα. Η διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, η γυναίκα χρειάζεται να παραμείνει ξαπλωμένη για ακόμη λίγα λεπτά και αμέσως μετά μπορεί να επανέλθει κανονικά στις συνήθεις δραστηριότητές της.

 

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου η ποιότητα του σπέρματος είναι φτωχή, όταν υπάρχει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα που εμποδίζει την εκσπερμάτιση ή και σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας. Εφόσον γίνει σπερματέγχυση σε συνδυασμό με πρόκληση ωοθηλακιορρηξίας, οι πιθανότητες επίτευξης κύησης αυξάνονται.

 

Υπέρ και κατά της μεθόδου;

Η σπερματέγχυση είναι μία οικονομικά προσιτή, απλή και ανώδυνη μέθοδος. Δεν έχει σοβαρές επιπλοκές και τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν μετά την πραγματοποίησή της σχετίζονται με ελαφρά αιμορραγία ή και πόνο. Εφόσον αυτά τα συμπτώματα επιμείνουν, η γυναίκα θα πρέπει να δει άμεσα το γιατρό της. Σημειώνεται, ακόμη, ότι αν μια γυναίκα παίρνει φάρμακα για να προκληθεί ωοθηλακιορρηξία, αυξάνονται αναλόγως οι πιθανότητες δίδυμης κύησης.