Λαπαροσκόπηση

Τι είναι η λαπαροσκόπηση και σε τι διαφέρει από το κλασικό χειρουργείο;

Αντίθετα με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται με μια τομή αρκετών εκατοστών στο δέρμα της ασθενούς, στη λαπαροσκόπηση εκτελούνται μικρές τομές που συνήθως δεν ξεπερνούν τα 5-10 χιλιοστά. Για αυτόν το λόγο, η λαπαροσκοπική χειρουργική θεωρείται ελάχιστα επεμβατική. 

Πώς γίνεται η λαπαροσκόπηση;

Αφού χορηγηθεί γενική αναισθησία, μέσω μιας μικρής τομής εισάγεται στην κοιλιακή χώρα το λαπαροσκόπιο, ένα λεπτό εργαλείο με μια κάμερα στο άκρο του, η οποία δίνει στο γιατρό τη δυνατότητα να ελέγξει τα εσωτερικά όργανα, προβάλλοντας την εικόνα τους σε μεγέθυνση σε μία εξωτερική οθόνη. Εφόσον ο χειρουργός χρειάζεται να προχωρήσει σε επέμβαση, εισάγονται στην κοιλιά άλλα χειρουργικά εργαλεία, μέσω της ίδιας τομής ή άλλων μικρών τομών που γίνονται στο δέρμα.

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται σήμερα λαπαροσκόπηση;

Πρακτικά, στο σύνολο των γυναικολογικών επεμβάσεων, καθώς με τη βοήθεια της τεχνολογίας η τεχνική της λαπαροσκόπησης έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, οι κύστεις στις ωοθήκες. Ακόμη, μέσω της μεθόδου πραγματοποιείται αφαίρεση όγκων και υστερεκτομή.

Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκόπησης;

Η λαπαροσκόπηση ως μέθοδος παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα. Σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο, στη λαπαροσκόπηση γίνονται τομές πολύ μικρότερης έκτασης, ενώ οι χρόνοι ανάρρωσης και παραμονής στο νοσοκομείο είναι ελαττωμένοι. Επιπλέον, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μειωμένος και η απώλεια αίματος μικρότερη. Γενικά, η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών με τη λαπαροσκόπηση είναι πιο μικρή και το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση σαφώς υπερτερεί σε σχέση με αυτό του ανοιχτού χειρουργείου.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου;

Η λαπαροσκόπηση είναι και αυτή μια χειρουργική μέθοδος, έστω ελάχιστα επεμβατική. Λόγω του ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, η αποτελεσματικότητά της έχει να κάνει πολύ με το βαθμό εξειδίκευσης του γιατρού που την εκτελεί. Καθώς η επέμβαση απαιτεί περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο, αυξάνεται αντίστοιχα ο χρόνος κατά τον οποίο η ασθενής παραμένει σε αναισθησία, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο σχετικών επιπλοκών.