Κύηση: εξετάσεις 2ου τριμήνου

Η έναρξη του δευτέρου τριμήνου της εγκυμοσύνης τοποθετείται χρονικά στη 13η εβδομάδα της κύησης. Σε αυτή τη φάση, η αλλαγή στο σώμα της εγκύου αρχίζει πλέον και φαίνεται, ενώ τα ενοχλητικά συμπτώματα του πρώτου τριμήνου, όπως είναι η ναυτία και η αίσθηση κόπωσης, σταδιακά υποχωρούν. Το δεύτερο τρίμηνο θεωρείται, μάλιστα, το πιο ασφαλές για ταξιδιωτικές δραστηριότητες.

Η μηνιαία επίσκεψη ρουτίνας στη μαιευτήρα σας συνήθως περιλαμβάνει μέτρηση βάρους, πίεσης και έλεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου μέσω υπερηχογραφήματος. Σε τακτά χρονικά διαστήματα η έγκυος υποβάλλεται σε γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων και, προς το τέλος του τριμήνου, συνήθως μεταξύ της 26ης και της 28ης εβδομάδας, γίνεται η καμπύλη ανοχής γλυκόζης ή καμπύλη σακχάρου για να εκτιμηθεί η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης.

Η καμπύλη σακχάρου μετρά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα πριν και μετά τη χορήγηση γλυκόζης, μέσω λήψης αίματος. Είναι είτε δίωρη με χορήγηση 75 γραμ. γλυκόζης είτε τρίωρη με χορήγηση 100 γραμ. γλυκόζης. Εφόσον εκτιμηθεί ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη είναι αυξημένος, λαμβάνονται εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα που, συνήθως, αφορούν τη δίαιτα της εγκύου και, σπανιότερα, τη χορήγηση ινσουλίνης.

Ο σημαντικότερος ιατρικός έλεγχος στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η εξέταση Β επιπέδου. Γίνεται μέσω υπερηχογραφήματος -anatomy scan-, πιο συχνά μεταξύ της 21ης και της 22ης εβδομάδας κύησης. Σκοπός της εξέτασης είναι είτε να επιβεβαιωθεί η ανατομική ακεραιότητα του εμβρύου είτε να βρεθούν εγκαίρως ενδεχόμενες ανατομικές ανωμαλίες ή γενετικές δυσπλασίες, ώστε ανάλογα με τη βαρύτητά τους να μπορεί το ζευγάρι να αποφασίσει τη διακοπή της κύησης πριν την 24η εβδομάδα: είναι το όριο που θέτει η νομοθεσία στην Ελλάδα, εφόσον υπάρχει ένδειξη για σοβαρή ανωμαλία στο έμβρυο. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εξέτασης γίνεται και η διάγνωση του φύλου του εμβρύου, εάν δεν έχει ήδη γίνει γνωστό πιο νωρίς μέσω κάποιας άλλης εξέτασης όπως η αυχενική διαφάνεια.