Αίτια Υπογονιμότητας

Η γονιμότητα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία. Σε υγιή ζευγάρια, μικρότερα ή λίγο μεγαλύτερα των 30 ετών, οι πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος σε κάθε έμμηνο κύκλο κυμαίνονται από 25 έως 30%. Το ποσοστό αυτό μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς μετά την ηλικία των 35 ετών και μετά τα 40 μπορεί να φθάσει στο 10% ή και λιγότερο. Η γονιμότητα του άνδρα επίσης μειώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία του, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ο βαθμός μείωσής δεν είναι το ίδιο προβλέψιμος.

Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια τα οποία μπορεί να σχετίζονται με τον έναν ή και με τους δύο συντρόφους. Σε αρκετά μεγάλο ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών, περίπου 25-30%, τα αίτια της υπογονιμότητας παραμένουν αδιευκρίνιστα. Ωστόσο, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο, ακόμη κι αν δεν έχει εξακριβωθεί το πού οφείλεται.

Ο σύγχρονός τρόπος ζωής

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους αγχώδεις ρυθμούς που επιβάλλει σε συνδυασμό με τα ακανόνιστα ωράρια, την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και τη χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ και βλαβερών ουσιών, μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τις προσπάθειες του ζευγαριού να συλλάβει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποχή από τις βλαβερές συνήθειες και η μετάβαση σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι, λιποβαρείς ή παχύσαρκες γυναίκες συχνά εμφανίζουν προβλήματα με τη γονιμότητά τους. Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά.

Η ακανόνιστη ωορρηξία

Για τις γυναίκες, πολύ συνηθισμένος παράγοντας υπογονιμότητας είναι η ακανόνιστη ωορρηξία. Άλλοι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη γυναικεία γονιμότητα σχετίζονται με δυσλειτουργίες των αναπαραγωγικών οργάνων και ορμονικές διαταραχές. Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ή τυχόν ενδομητρίωση ενδέχεται να έχουν προκαλέσει τραυματισμό ή απόφραξη στις σάλπιγγες διαταράσσοντας τη λειτουργία τους. Προβλήματα που σχετίζονται με το θυρεοειδή αδένα ή την υπόφυση επίσης ενέχονται στην εμφάνιση υπογονιμότητας.

Η δυσλειτουργία των όρχεων

Στους άνδρες το ζήτημα αφορά συχνά τη λειτουργία των όρχεων και την παραγωγή σπέρματος. Ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων επίσης επηρεάζουν τη γονιμότητα του άνδρα. Αίτια ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να είναι ακόμη η απόφραξη των σπερματικών πόρων και η ύπαρξη ορμονικών διαταραχών που διαταράσσουν την παραγωγή σπέρματος ή προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία.

Εντοπισμός αιτιών Υπογονιμότητας

Για τον εντοπισμό των αιτίων υπογονιμότητας εφαρμόζονται διάφορες εξετάσεις μεταξύ των οποίων, εργαστηριακά τεστ αίματος, ούρων ή σπέρματος, απεικονιστικές εξετάσεις και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις. Μερικοί από τους ελέγχους που μπορεί να γίνουν είναι η μέτρηση της προγεστερόνης, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ωορρηξία, η μέτρηση των τιμών της προλακτίνης και ο έλεγχος του θυρεοειδούς αδένα. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί επίσης διακολπικός υπέρηχος, υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Ορισμένες από τις παραπάνω διαδικασίες πραγματοποιούνται ή όχι, ανάλογα με τα αποτελέσματα προηγούμενων εξετάσεων.

Το ιατρείο της κυρίας Βαρελά είναι εξοπλισμένο με σύγχρονη συσκευή υπερήχων που εκτελεί τρισδιάστατη απεικόνιση και βοηθά στη διερεύνηση ανωμαλιών που είναι πιο δύσκολες στην ανίχνευση, όπως οι παθήσεις του ενδομητρίου. Η γιατρός έχει ιδιαίτερη εμπειρία και εκπαίδευση στη χρήση υπερήχων, με σχετική πιστοποίηση από το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), ενώ είναι πιστοποιημένη και για τη διενέργεια κολποσκόπησης από την Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης.