Γυναικολογικό Check Up

Κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να ελέγχεται γυναικολογικά σε τακτική βάση. Η πρώτη εξέταση καλό είναι να γίνεται λίγο μετά την έναρξη των σεξουαλικών της επαφών. Στη συνέχεια, και εφόσον δεν υπάρχουν παθήσεις που απαιτούν παρακολούθηση, συνιστάται να πραγματοποιείται ένα γυναικολογικό check up κάθε έτος.
Στόχος του ελέγχου είναι αφενός η πρόληψη καταστάσεων που μπορεί μελλοντικά να απειλήσουν την υγεία και αφετέρου η έγκαιρη διάγνωση παθήσεων που δεν έχουν δώσει ακόμη συμπτώματα, ώστε να γίνει έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση.

Στο πλαίσιο του γυναικολογικού check up, γίνεται λήψη του οικογενειακού και ατομικού ιστορικού της γυναίκας για να προσδιοριστεί η γενικότερη κατάσταση της υγείας της και να συνεκτιμηθούν πιθανοί παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και την κληρονομικότητα. Έπειτα, ακολουθεί γυναικολογική εξέταση, τεστ Παπανικολάου, διακολπικός υπέρηχος και εξέταση μαστών.

 • Γυναικολογική εξέταση

  Είναι η κλινική εξέταση ρουτίνας που ολοκληρώνεται σε περίπου 10 λεπτά και περιλαμβάνει την εξέταση της κοιλιάς και των έξω γεννητικών οργάνων, τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου και την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Αφού ελεγχθούν τα έξω γεννητικά όργανα για πιθανές ανωμαλίες, ο γιατρός χρησιμοποιεί κολποδιαστολέα για να προχωρήσει στην επισκόπηση των εσωτερικών τοιχωμάτων του κόλπου και του τραχήλου, ώστε εντοπίσει τυχόν βλάβες, όπως κονδυλώματα, πολύποδες, φλεγμονές ή ασυνήθιστες εκκρίσεις που μπορεί να είναι παθολογικές. Τέλος, με την αμφίχειρη εξέταση, διαπιστώνεται αν υπάρχει διόγκωση στη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες ή αν παρατηρείται αυξημένη ευαισθησία σε κάποιο από αυτά τα όργανα, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει την ύπαρξη φλεγμονής.

 • Τεστ Παπανικολάου

  Κατά τη διάρκεια της κολπικής εξέτασης, λαμβάνεται δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο το οποίο στέλνεται στο εργαστήριο για εξέταση. Εκεί πραγματοποιείται έλεγχος για ανίχνευση ιών όπως ο έρπης και τα κονδυλώματα και ο εντοπισμός προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων. Εάν ανιχνευθούν παθολογικά ευρήματα, ακολουθούν επιπλέον διαγνωστικές διαδικασίες όπως η κολποσκόπηση.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τεστ Παπανικολάου συνιστάται να γίνεται ακόμη κι αν η γυναίκα έχει κάνει το εμβόλιο κατά των κονδυλωμάτων (HPV), καθώς ο εμβολιασμός δεν καλύπτει όλους τους τύπους του ιού που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο.

 • Διακολπικός Υπέρηχος

  Στη διάρκεια του γυναικολογικού check up διενεργείται και διακολπικό υπερηχογράφημα. Πρόκειται για ανώδυνη απεικονιστική εξέταση που δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία, αλλά εκτελείται με τη χρήση ήχων πολύ υψηλής συχνότητας οι οποίοι δεν ενέχουν απολύτως κανένα κίνδυνο για την εξεταζόμενη. Μέσω του υπερηχογραφήματος ελέγχονται με ευκρίνεια τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας και μπορούν να ανιχνευθούν πιθανές παθολογικές καταστάσεις που είναι ακόμη σε ασυμπτωματικό στάδιο, όπως κύστεις, ινομυώματα, φλεγμονές και πολύποδες.

  Το ιατρείο της κυρίας Βαρελά είναι εξοπλισμένο με σύγχρονη συσκευή υπερήχων που εκτελεί τρισδιάστατη απεικόνιση και βοηθά στη διερεύνηση ανωμαλιών που είναι πιο δύσκολες στην ανίχνευση, όπως οι παθήσεις του ενδομητρίου. Η γιατρός έχει ιδιαίτερη εμπειρία και εκπαίδευση στη χρήση υπερήχων, με σχετική πιστοποίηση από το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας).

 • Εξέταση Μαστών

  Αποτελεί μέρος του γυναικολογικού check up, αλλά και μια διαδικασία την οποία χρειάζεται να εκτελεί μόνη της κάθε γυναίκα μια φορά το μήνα, δεδομένου ότι στις μέρες μας ο καρκίνος του μαστού πλήττει πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

  Η εξέταση περιλαμβάνει οπτική παρατήρηση και ψηλάφηση μαστών και μπορεί να συμπληρώνεται από υπερηχογράφημα. Μετά τα 35 έτη συνιστάται να γίνεται μια μαστογραφία, η οποία χρησιμοποιείται ως δείγμα αναφοράς για τις τακτικές μαστογραφίες που αρχίζουν να πραγματοποιούνται αφού η γυναίκα συμπληρώσει τα 40 χρόνια της.