Πρώτη επίσκεψη σε γυναικολόγο: Πότε και γιατί
Η πρώτη επίσκεψη μιας έφηβης σε γυναικολόγο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και καλό είναι να γίνεται έως την ηλικία των 15 ετών. Σε κάθε περίπτωση, αν μία γυναίκα έχει ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές χρειάζεται να δει γυναικολόγο.
Η επίσκεψη στο γιατρό συνήθως γίνεται με τη συνοδεία της μητέρας, η οποία φυσικά δεν χρειάζεται να είναι παρούσα σε όλη τη διάρκειά της, καθώς ορισμένα θέματα που θίγονται μπορεί να είναι εμπιστευτικά. Ενδεικτικά ζητήματα προς συζήτηση αφορούν γενικότερες συμβουλές για την υγεία, όπως ο υγιεινός τρόπος ζωής -διατροφή, άθληση, ξεκούραση-, συνήθειες που θα βοηθήσουν τα οστά να παραμείνουν υγιή κλπ. Η αντιμετώπιση μιας πιθανής λοίμωξης, όπως η ουρολοίμωξη, και άλλων καταστάσεων που έχουν σχέση με την υγεία της κολπικής περιοχής μπορεί επίσης να είναι αντικείμενο προς συζήτηση.
Ο γιατρός θα ζητήσει πληροφορίες σχετικά με την περίοδο για να διακριβώσει αν ο κύκλος είναι φυσιολογικός και αν υπάρχουν συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), ώστε να βοηθήσει τη νέα γυναίκα να ανακουφιστεί από αυτά. Επίσης θα καταγράψει χαρακτηριστικά της περιόδου όπως η πρώτη εμφάνισή της, η συχνότητα, η ποσότητα αίματος και πιθανές εκκρίσεις αίματος ανάμεσα σε δύο περιόδους.
Θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως η αντισύλληψη για την αποφυγή ανεπιθύμητης κύησης, αλλά και οι διαθέσιμες επιλογές σε περίπτωση που υπάρξει εγκυμοσύνη, και θα γίνει ενημέρωση για τα νοσήματα που μεταδίδονται με το σεξ, και τον HIV. Όσον αφορά το εμβόλιο για την προστασία από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θα πρέπει να γίνεται πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.
Άλλα ζητήματα που μπορεί να θιχθούν σχετίζονται με τις σχέσεις και με την απόφαση μιας νέας γυναίκας να κάνει έρωτα για πρώτη φορά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια γενικότερη πληροφόρηση για το τι σημαίνει ασφαλής και υγιής σχέση. Επιπλέον μπορεί να γίνει συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με την ομοφυλοφιλία και την αμφισεξουαλικότητα.
Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο δεν περιλαμβάνει τεστ Παπανικολάου, το οποίο γίνεται σε ηλικία περίπου 21 ετών. Ωστόσο, γίνεται μια συνολική επισκόπηση των μαστών και των έξω γεννητικών οργάνων ή και γυναικολογική εξέταση εφόσον έχει ήδη υπάρξει σεξουαλική δραστηριότητα.
Στόχος είναι το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης με το γιατρό, ώστε να μπορούν να τεθούν προς συζήτηση όλα τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη νέα γυναίκα στο μέλλον, σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία της, τη γονιμότητα και τη σεξουαλικότητά της.