Σε πολλές περιπτώσεις, οι πολύποδες είναι ασυμπτωματικοί. Το πιο συχνό σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιάσει μια γυναίκα με πολύποδα στη μήτρα είναι η αιμορραγία, η οποία είναι πιο έντονη εφόσον ο πολύποδας αιματώνεται. Μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο ή κολπική αιμορραγία σε άλλη φάση του έμμηνου κύκλου είναι πιθανό να συνδέεται με την ύπαρξη πολύποδα. Το ίδιο ισχύει και για την εμφάνιση μικρής ποσότητας αίματος κατά τη σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, αν ο πολύποδας βρίσκεται σε σημείο που παρεμποδίζει την ελεύθερη ροή του αίματος κατά την περίοδο, ενδέχεται να εντείνει τους πόνους της περιόδου.
Αν και ο εντοπισμός ενός πολύποδα της μήτρας δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, η αντιμετώπισή του είναι πάντοτε χειρουργική, είτε βρίσκεται στον τράχηλο είτε στο ενδομήτριο. Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου μπορεί να εξεταστεί και να αποκλειστεί η περίπτωση κακοήθειας, αλλά και η πιθανότητα το μόρφωμα να εξελιχθεί σε κακοήθεια μελλοντικά. Σε όσες γυναίκες εμφανίζουν πολύποδες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, η αφαίρεσή τους, ιδίως αν το μέγεθός τους είναι μεγάλο, μπορεί να προλάβει προβλήματα υπογονιμότητας στο μέλλον. Ενδέχεται επίσης να αποκαταστήσει τη δυνατότητα σύλληψης όπως για παράδειγμα στην περίπτωση ενός πολύποδα του ενδομητρίου που εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που υπάρχουν ανωμαλίες στην περίοδο εξαιτίας της ύπαρξης πολύποδα, η αφαίρεσή του μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Παλαιότερα οι πολύποδες αφαιρούνταν με την μέθοδο της απόξεσης, όμως αυτή η πρακτική τείνει να εγκαταλειφθεί, καθώς δεν δίνει τη δυνατότητα στον χειρούργο να έχει πλήρη επισκόπηση της μήτρας. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα για την επιβεβαίωση της ύπαρξης πολύποδα και για την ακριβή χαρτογράφησή του είναι η διαγνωστική υστεροσκόπηση. Για την αφαίρεσή του εφαρμόζεται η χειρουργική υστεροσκόπηση, μέσω της οποίας η επέμβαση είναι στοχευμένη στην πάσχουσα περιοχή. Η ασθενής λαμβάνει αναισθησία και η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά, χωρίς στη συνέχεια να απαιτείται νοσηλεία.