Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση είναι ειδική διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται για να ελεγχθεί ευκρινώς ο τράχηλος της μήτρας εφόσον προηγουμένως έχουν ανιχνευθεί παθολογικά ευρήματα στο τεστ Παπανικολάου ή έχουν εντοπιστεί ορατές βλάβες στον κόλπο ή τον τράχηλο κατά τη διάρκεια της απλής γυναικολογικής εξέτασης. Διενεργείται μέσω του κολποσκοπίου, ενός μικροσκοπίου που αποτελείται από φακούς υψηλής ευκρίνειας οι οποίοι επιτρέπουν την παρατήρηση της περιοχής που εξετάζεται υπό μεγάλη μεγέθυνση. Η εξέταση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, είναι ανώδυνη και διαρκεί από 10 έως 15 λεπτά.

Μέσω της κολποσκόπησης διερευνώνται συνήθως δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας οι οποίες είναι πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο αν δεν υπάρξει θεραπευτική παρέμβαση. Το εάν θα γίνει θεραπεία και ποιο θα είναι το είδος αυτής εξαρτάται από τον τύπο και την έκταση της βλάβης, καθώς πολλές φορές το μόνο που απαιτείται είναι συχνότερη παρακολούθηση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να γίνει βιοψία, κατά την οποία λαμβάνεται μικρό τμήμα ιστού από τις παθολογικές περιοχές και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση προκειμένου να τεθεί η οριστική διάγνωση.

Η κολποσκόπηση είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να γίνει σε κάθε στάδιο του κύκλου, εκτός αν υπάρχει αιμορραγία.

Η ασθενής δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κολπικές κρέμες πριν από την κολποσκόπηση, ενώ δεν θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί σεξουαλική επαφή και πλύσιμο του κόλπου την προηγούμενη ημέρα. Πριν την έναρξη της εξέτασης, ο κόλπος καθαρίζεται με ορό και γίνεται εφαρμογή οξικού οξέος ή lugol για να απεικονιστούν με ευκρίνεια οι παθολογικές περιοχές. Η επάλειψη μπορεί να προκαλέσει ένα ελαφρύ κάψιμο ή αίσθημα κρύου στην ασθενή, χωρίς όμως να της δημιουργεί σοβαρή ενόχληση.

Στις περιπτώσεις που γίνεται βιοψία, συνήθως δεν είναι απαραίτητη η χρήση αναισθητικού. Η λήψη ιστού συνοδεύεται μόνον από μια ελαφριά αίσθηση «τσιμπήματος» και αυτό που αισθάνεται η γυναίκα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μοιάζει με τις «κράμπες» της περιόδου. Τις αμέσως επόμενες μέρες, η περιοχή από την οποία αφαιρέθηκε ο ιστός είναι πιο ευαίσθητη και για αυτό το λόγο καλό είναι να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές, η χρήση ταμπόν και οι ενδοκολπικές πλύσεις. Για την εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας μόλυνσης ίσως χορηγηθεί αντιβιοτικό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της μεθόδου της κολποσκόπησης απαιτεί γνώση και εμπειρία. Μόνο έτσι μπορεί αφενός να εξασφαλισθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι ο γιατρός που ασκεί τη μέθοδο θα είναι σε θέση να εντοπίσει οποιαδήποτε αλλοίωση πριν εξελιχθεί σε νόσο και αφετέρου να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος υπερδιάγνωσης που μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστη θεραπεία. Η γιατρός Βίκυ Βαρελά είναι πιστοποιημένη για τη διενέργεια κολποσκόπησης από την Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης.