Κύστεις Ωοθηκών

Οι κύστεις στις ωοθήκες είναι ένα πολύ συχνό γυναικολογικό πρόβλημα, που παρουσιάζεται κυρίως κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες φορές οι κύστεις μπορεί να σχηματιστούν και πιο νωρίς, στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ή αργότερα, μετά την εμμηνόπαυση. Πρόκειται για θυλάκους που παρουσιάζονται πάνω στην ωοθήκη ή μέσα σε αυτήν, περιέχουν υγρό και ποικίλλουν σε μέγεθος, από λίγα χιλιοστά έως και αρκετά εκατοστά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι καλοήθεις και εξαφανίζονται από μόνες τους σε διάστημα λίγων εβδομάδων, χωρίς να απαιτείται ιατρική παρέμβαση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κύστεις δεν προκαλούν συμπτώματα ή παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία και μπορεί να ανιχνευτούν τυχαία σε μια ιατρική εξέταση ρουτίνας. Ορισμένες κύστεις μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση στην κοιλιακή χώρα και πόνο κατά τη διάρκεια κάποιων δραστηριοτήτων όπως το σεξ, η ούρηση ή η κινητικότητα του εντέρου. Οι μεγάλες σε μέγεθος κύστεις είναι δυνατόν να επιφέρουν συστροφή της ωοθήκης, με πόνο που μπορεί να αρχίσει ξαφνικά, να υποχωρεί και να επανέρχεται. Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να αιμορραγήσουν ή να σπάσουν, προκαλώντας έντονο ξαφνικό πόνο.

Η διάγνωση των κύστεων γίνεται με διακολπικό υπέρηχο, μέσω του οποίου μπορούν να απεικονιστούν με ευκρίνεια τα έσω γεννητικά όργανα. Το ιατρείο της κυρίας Βαρελά είναι εξοπλισμένο με σύγχρονη συσκευή υπερήχων που εκτελεί τρισδιάστατη απεικόνιση, ενώ η γιατρός έχει ιδιαίτερη εμπειρία και εκπαίδευση στη χρήση υπερήχων, με σχετική πιστοποίηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Η θεραπεία, εφόσον χρειάζεται, διαφέρει ανάλογα με τον τύπο των κύστεων. Έτσι, οι λεγόμενες λειτουργικές κύστεις, οι οποίες αποτελούν και τον πιο συνηθισμένο τύπο κύστεων, υποχωρούν τις περισσότερες φορές χωρίς να απαιτείται οποιουδήποτε είδους παρέμβαση.

Στις μη λειτουργικές κύστεις, που εμφανίζονται σπανιότερα, ανήκει το τεράτωμα, το οποίο περιέχει διάφορα είδη ιστών, όπως δέρμα και τρίχωμα, και ενδέχεται να υπήρχε κατά τη γέννηση αλλά να έχει μεγαλώσει στη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Το κυσταδένωμα είναι επίσης ένα είδος μη λειτουργικής κύστης. Το κυσταδένωμα σχηματίζεται στην εξωτερική επιφάνεια της ωοθήκης και ενδέχεται να μεγαλώσει πολύ αλλά συνήθως είναι καλοήθες. Ένας ακόμη τύπος κύστης, που προκαλείται από την ενδομητρίωση, ονομάζεται ενδομητριωσική η σοκολατοειδής. Η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά περιέχει παλιό αίμα ενώ, μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει πόνο ή τραυματισμό της ωοθήκης. Γι’ αυτό το λόγο, οι ενδομητριωσικές κύστεις συνήθως αφαιρούνται χειρουργικά ή λαπαροσκοπικά.

Η θεραπευτική προσέγγιση επίσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των κύστεων. Συνήθως οι λειτουργικές κύστεις μικρού μεγέθους παρακολουθούνται με υπέρηχο. Αν μία κύστη είναι πολύ μεγάλη, προκαλεί συμπτώματα ή παρουσιάζει ενδείξεις κακοήθειας, μπορεί να αφαιρεθεί. Συνήθως, η αφαίρεση γίνεται λαπαροσκοπικά ή με ανοικτό χειρουργείο αν το μέγεθος της κύστης είναι πολύ μεγάλο.