Διαταραχές Περιόδου

Με τον όρο διαταραχές της εμμήνου ρύσεως αναφερόμαστε σε μεταβολές της περιόδου που σχετίζονται με τη συχνότητα εμφάνισής της, με τη διάρκειά της, καθώς και με αλλαγές στη βαρύτητα των συμπτωμάτων της και την ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται. Εκτιμάται ότι περίπου το 10% των γυναικών αντιμετωπίζει διαταραχές στον κύκλο του, χωρίς τις περισσότερες φορές να πρόκειται για κάτι επικίνδυνο. Ωστόσο, καθώς ο φυσιολογικός κύκλος είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της γονιμότητας και γενικότερα τη διασφάλιση της υγείας μιας γυναίκας, κάθε διαταραχή στην περίοδο που διαρκεί για περισσότερους από δύο μήνες θα πρέπει να αναφέρεται στο γιατρό της προκειμένου να εκτιμηθεί.

 • Εμμηνόπαυση

  Καθώς μία γυναίκα βρίσκεται στη φάση της κλιμακτηρίου και οδεύει προς την εμμηνόπαυση, μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει διαταραχές στον κύκλο της, όπως μεγάλα διαστήματα μεταξύ των περιόδων η απουσία εμμήνου ρύσεως, καθώς και αιμορραγία η εμφάνιση κηλίδων αίματος εκτός περιόδου.

 • Πολυκυστικές Ωοθήκες

  Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επίσης μπορεί να ευθύνεται για διαταραχές στην περίοδο, αφού σχετίζεται με υπερπαραγωγή ανδρογόνων που αναστέλλουν την ωρίμανση των ωαρίων και κατά συνέπεια την εμμηνορρυσία. Ακόμα και αν υπάρχει μόνο μία κύστη στις ωοθήκες, κάτι που πιθανότατα δεν συνεπάγεται ορμονική ανισορροπία, η περίοδος μπορεί να διαταραχθεί. Σημειώνεται ότι η παρουσία μιας ή περισσότερων κύστεων στις ωοθήκες δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε ότι η γυναίκα πάσχει από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

 • Εγκυμοσύνη

  Η εγκυμοσύνη είναι μια προφανής αιτία για την καθυστέρηση της περιόδου ή, σπανιότερα, για τη διαφοροποίηση της. Σε κάθε περίπτωση, αν μια γυναίκα πιστεύει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό της.

 • Χαμηλό Σωματικό Βάρος

  Ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος και η υπερβολική δίαιτα μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων και να είναι αιτία αναστολής της ωορρηξίας, ιδιαίτερα αν συνδυάζονται με υπερβολική γυμναστική. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο γυναίκες που κάνουν ενόργανη γυμναστική ή ξεκινούν να τρέχουν Μαραθώνιο να εμφανίσουν αναστολή της περιόδου τους.

 • Διάφορες Ασθένειες

  Ορισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, ευθύνονται για φλεγμονές στη μήτρα και τον τράχηλο, οι οποίες μερικές φορές μεταβάλλουν τις εκκρίσεις κατά την περίοδο. Γυναικολογικές παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, οι πολύποδες και οι όγκοι της μήτρας μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες στην περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον η ύπαρξη ορμονικών διαταραχών σχετίζεται με διαταραχές της περιόδου. Για παράδειγμα, διαταραχές στην υπόφυση, όπου παράγεται η ορμόνη προλακτίνη, μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στην περίοδο.

 • Άγχος

  Το υπερβολικό άγχος, είτε πρόκειται για χρόνια διαταραχή είτε για ξαφνικό έντονο στρες, μπορεί να διαταράξει τον έμμηνο κύκλο μιας γυναίκας. Πριν όμως η διαταραχή αποδοθεί στο στρες, καλό είναι να διερευνώνται ενδελεχώς άλλοι οργανικοί παράγοντες.

 • Αντισυλληπτικά ή Φάρμακα

  Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί επίσης να επιφέρει αλλαγές στην περίοδο. Αυτές περιλαμβάνουν μεταβολή στην ποσότητα του αίματος, που συνήθως μειώνεται, αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου ή και αναστολή μιας περιόδου. Ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, ενδέχεται να ευθύνονται για πιο βαριά αιμορραγία κατά την περίοδο. Αυξημένη αιμορραγία είναι πιθανό να προκαλέσει και το ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ), ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μετά την τοποθέτησή του.